Masa mula-mula kawen, sering saya mengeluh..penat. tapi yang kelakarnya, kawan cakap..
"Hai..sejak-sejak kawen..makin cepat pinggan kau basuh..".
Begitulah. Masa tu, belum beranak lagi, tapi proses penyesuaian diri dengan suami bukan senang. Tambah-tambah lagi bila berlainan budaya. Dah jadi passemboq rojak Penang. Saya bercakap bahasa Ayam, suami bercakap bahasa Itik.
Juga saya mengadu pada kawan yang sama (lebih kepada kakak..sebab saya panggil baji..kakak), susah jugak rupanya ya bila dah kawin. Tambah-tambah, budaya suami, makan mesti dirumah. Katanya, kalu dikampungnya..siapa ynag bukak kedai makan mesti tak laku. Maknanya, orang makan dirumah. Bukan di luar.
Kalau dulu boleh kesana kesini..tak payah minta kebenaran pun, sekarang..bila pulang dari pasar malam..singgah sekejap rumah kawan nak kasi order kawan, dah kena sound..Ya lah...mintak kebenaran untuk ke pasar malam saja..bukan nak pegi rumah kawan nak bagi order..
Kalau nak kemana-mana, tanya dulu..bukan buat keputusan dulu baru cakap..Banyak bezanya.
Kadang-kadang, bila hati terasa sukar, cepat-cepat saya ingatkan diri..Baji ada cakap..
"Sejak bila hidup ni senang? Memanglah tak senang..tapi mudahkan kerja...at the end..you have to look at the bigger picture..it is not about who is wrong or right..it is about your marriage..how you handle it..".
Mula-mula, memang teras susah..tapi, bila anak dah tiga, baru saya terfikir..ya..Kenapa tak mudahkan kerja?
Mana dengan kerja..mana dengan anak-anak..mana dengan..suami...rumah nak diurus, makan nak dijaga..
Kenapa nak susah-susah? Semuanya hanya dalam minda saya. Boleh atau tidak? InsyaAllah boleh.
Antara perkara-perkara yang nak dipermudahkan (pada pandangan saya, didalam rumahtangga saya);
1. Setelah mendapat persetujuan suami, saya mula memasak pada kuantiti yang banyak. Lauk yang sama, diulang dua hari. sayur-sayuran saja yang dimasak fresh.
2. Makanan anak-anak ( 6 bulan - 1 tahun)yang saya masak sendiri, akan saya frozenkan setelah homework dibuat. Maksudnya, berlajarlah melaui trial and error dan melalui Encik Google dan Miss Youtube.
3. Setelah anak-anak saya dah boleh makan solid food (gigi dah penuh), anak-anak saya akan latih makan apa yang saya masak untuk bapanya. Lauknya masih satu. Sayur, mesti makan..Kenapa? Sebab saya tak nak anak-anak jadi macam saya..tak suka sayur..Dari kecil lagi telah saya ajar mereka untuk meratah tomato, timun dan carrot. Biasakan diri dengan sayur. Banyaklah cerita dongeng yang saya reka, semata-mata nak sukakan mereka pada sayur.Makanan pedas = NO. Sebab anak-anak nak makan sekali.
4. Masuk anak ketiga, saya mula test dan mencuba segala macam resipi yang saya boleh buat untuk frozen makanan. Habuan bekalan untuk anak-anak kesekolah, suami dan saya dipejabat. Jadinya, dapatlah saya berjimat. Kos untuk makanan seisi keluarga RM400-RM500. Dari makan pagi sampai makan malam. Hujung-hujung minggu kalau ada kawan-kawan yang datang, boleh makan lebih dari 5 orang. Amat berbaloi.
Bayangkan, kos untuk fish fillet yang BESAR..memang BESAR saiznya..
Satu bungkus fish fillet (10 keping) = RM21
1 fish fillet = RM2.1
Jumlah fish fillet untuk lunch saya, suami dan 2 orang = 3
Kos untuk lunch semua (4 orang) = 2.1 x 3 = RM 6.3
Kos untuk lunch ( satu ) = Tak sampai RM 2 seorang.
Jimat kan?
Biar saya bagi amaran..Resipi ni memang sedap..
Di cicah dengan cheese dip yang saya campurkan dengan yogurt. Umphh...
Ada kawan cakap..kau masak ke kau beli ni?
Alhamdulillah..Buat sendiri laa wei!!
5. Jadual amat penting. Jadual sekolah anak-anak, jadual harian saya, jadual makan, jadual study suami. Amat penting. Untuk kemudahan dan kelancaran kerja. Belajar disiplinkan diri. InsyaAllah..segalanya akan menjadi sedikit teratur. Kalau nak perfect..tak dapatlah.. Dah memang manusia. Takkan perfect..tapi sekurang-kurangnya., cubalah buat yang terbaik.
No comments:
Post a Comment