Saturday, December 21, 2013

Fish Fillet bersalut Breadcrums & Cheese Dip





Kos : 

Satu bungkus fish fillet (10 keping) = RM21
1 fish fillet = RM2.1
Jumlah fish fillet untuk lunch saya, suami dan 2 orang = 3
Kos untuk lunch semua (4 orang) = 2.1 x 3 = RM 6.3
Kos untuk lunch ( satu ) = Tak sampai RM 2 seorang.


Fish Fillet :

Isi ikan (fish fillet yang saya beli di kedai frozen).
Keluarkan dari peti sejuk (malam). Pagi nanti, cairlah ais.
Salutkan sedikiiiiiiittttt garam...sikiiiiit je.
Pecahkan telur.
Celupkan isi ikan dalam telur.
Salutkan isi ikan dengan breadcrumbs.
Lepas tu...Gorenglah...


Cheese Dip :

Memandangkan saya tak belajar lagi cara-cara nak buat cheese dip ni, saya beli saja powdernya dari kedai bakery.

Tapinya cheese dip ni walaupun dekat bungkusan ditulis, TIDAK BERKETUL-KETUL..(konon),
masih berketul juga. Selalunya saya akan campurkan dengan yogurt perasa asli (sebab rasanya yang sedikit "keras" dan "tajam") dalam blender..dan blend. 

Kemudian saya akan bahagi-bahagikan dalam bekas kecil dan sejuk bekukan cheese dip tersebut. Kalau esoknya nak makan, mlm itu saya keluarkan dari peti sejuk.

Perhatian : 

Isi ikan ni memang besar saiznya...saya potong 2 untuk anak-anak. Cukup untuk lunch. Saya separuh, suami satu..

Separuh lagi yang saya punya, disimpan untuk lepas sekolah. Selalaunya anak-anak akan lapar lepas pulang sekolah. Tak payah lah bagi duit untuk mereka ke kantin. Makan saja apa yang saya ada.


Resipi ni memang "favourite" anak-anak dan kawan-kawan. 
Ada kawan ingat saya beli. 
Siapa yang dah makan, selalu mintak lagi..
Jimat pun jimat.. 



No comments:

Post a Comment